De beste stageplaatsen vinden

Moet je dit jaar stage gaan lopen? Is dit de eerste keer dan zal er veel op je af komen. Wellicht ben je wel wat nerveus voor wat je te wachten staat. Want je moet tenslotte gaan solliciteren, en jezelf verkopen aan het bedrijf waarbij je in de leer gaat.

De eerste indruk moet meteen een goede zijn, dus bereid je goed voor. Zorg ervoor dat duidelijk is wat jouw stageopdracht inhoudt, zodat ook het stagebedrijf weet wat te verwachten. Laat je duidelijk inlichten door het bedrijf wat precies de verwachtingen zijn, en wat het bedrijf jou kan bieden. Want hoe vaak hoor je niet de verhalen over stagairs die drie maanden alleen maar koffie rondbrachten en de vloer moesten aanvegen.

En… begin vroeg met zoeken. Als je in augustus/september gaat beginnen met stagelopen, wacht dan niet tot de zomer voorbij is met solliciteren. Hoe vroeger je begint, hoe meer keus je hebt. Banenmarkten en open dagen kunnen je hierbij helpen.

Zorg ervoor dat je cv en motivatiebrief tiptop in orde zijn. Wees eerlijk over je capaciteiten. Grote kans dat het bedrijf bij een gesprek gaat vragen naar jouw sterke en zwakke kanten. Simpel voorbeeld: heb je in je cv gezet dat jouw Nederlands uitmuntend is in woord en geschrift, dan wordt van je verwacht dat je dit ook tot uiting kunt brengen in een gesprek. Bij het schrijven van jouw motivatie kan het van belang zijn om je brief na te laten kijken door een ander, die goed is in grammatica. Deze persoon ziet wellicht weer dingen die jij over het hoofd hebt gezien.

Denk er bovendien goed over na hoe jij denkt jezelf te onderscheiden van anderen. Ben je heel erg enthousiast over het vak dat je wilt uitoefenen? Laat dit dan duidelijk overkomen in je gesprek.

Dit zijn enkele tips om je vooruit te helpen bij het vinden van je stage. De beste stageplaats is er een waar jij daadwerkelijk ervaring binnen jouw vakgebied op kunt doen, en waarbij je na drie maanden kunt zeggen: ik heb veel geleerd.

 

Leave a Comment