BOUWMENSEN ZUID-WEST

Na de mavo? Volg een opleiding in de bouw!

Welke opleiding kies je eigenlijk na het succesvol afleggen van het mavo- diploma? Die vraag stellen heel veel jongeren zich, en steeds vaker kunnen jongeren meteen een klip en klaar antwoord op die vraag geven. De bouwopleiding lijkt namelijk steeds meer aan populariteit te winnen. Dit niet in de laatste plaats vanwege het feit dat er in de bouwbranche vrijwel altijd werk – in de vorm van een vaste baan – te vinden is. En dat is waar het uiteindelijk natuurlijk allemaal om draait.

Verschillende richtingen

Een opleiding in de bouw kent nogal wat verschillende richtingen. Zo kan onder meer gekozen worden voor de richting bouw & infra, maar ook voor de richtingen timmerman, metselaar, voeger of stukadoor. In trek is ook de slechts twee jaar durende opleiding waarin tegelzetten centraal staat. Voor tegelzetters is altijd ruimte in de vorm van werk in de bouwwereld. Het werk doe je veelal binnen en je maakt van die zo saaie betonnen wanden veel mooiere wanden met behulp van meestal keramische tegels. Dankbaar werk dus, je transformeert een saaie muur in een levendige muur en je ziet bovendien prima wat je op een dag nou eigenlijk precies gedaan hebt. Tegelzetters beschikken doorgaans wel over de (brood)nodige kracht en energie. Het is namelijk een beroep waar je behoorlijk vaak knielt, bukt en tilt. En die handelingen kosten nogal wat kracht. De opleiding tegelzetter is overigens prima te combineren met een vervolgstudie. Verder leren kan later bijvoorbeeld een baan als werkvoorbereider, bedrijfsleider of uitvoerder opleveren.

Voegen en lijmen

Tijdens de opleiding wordt vooral veel aandacht besteed aan hoe je tegels op de juiste wijze op vloeren en wanden aanbrengt. Aan de orde komen ook onderwerpen als specie, het snijden van tegels, voegen en lijmen. Bovendien leer je door het juist interpreteren van tekeningen hoe je tegels in bijvoorbeeld een zwembad en de badkamer aan moet brengen. Onderwerp van gesprek is ook hoe je als tegelzetter in de buitenlucht en in een flatgebouw te werk moet gaan.

Tijdens de opleiding dient er een stage afgewerkt te worden of werk je zelfs al gedeeltelijk bij een bedrijf in de populaire branche. In beide gevallen ontvangen jongeren een stagevergoeding conform de geldende CAO.

Leave a Comment