Gezellige smalltalk in de pauze?

Stel je voor, je hebt je ideale opleiding gekozen, helemaal happy – maar dan komt het moment van de lunchpauze. Je zou het wellicht niet denken, maar die lunchpauze is één van de belangrijkste facetten van het geheel. Het is namelijk tijd voor afleiding en ontspanning. Hoe vul jij dat momentje in? Ga je je gezellig mengen in een grote groep of neem je even sociale afstand? Iedereen is uniek en ieder individu heeft zijn eigen manier om op te laden.

Voor velen een vanzelfsprekend fenomeen: een praatje maken of een heel gesprek beginnen. Er zijn allerlei namen voor zoiets simpels als het aanknopen van een gesprek. Maar is het wel zo eenvoudig? Veel mensen biechten het eerlijk op dat ze het niet zo makkelijk vinden om een gesprek te beginnen met een vreemde of een studiegenoot. Hoe gaat het jou persoonlijk af? Ben jij een ster in het contact maken met vreemden of vind je het juist moeilijk om zelf initiatief te nemen?

Een praatje maken. Leuk, maar waarom eigenlijk?

Iedereen kent het wel: even een (oppervlakkig) babbeltje aanknopen. Vaak begint iedere vriendschap met een simpel praatje. Immers heb je jouw beste vriend of vriendin ooit ook leren kennen met behulp van dat ene praatje. Deze gesprekjes lijken essentieel te zijn voor de opbouwfase van de vriendschap, om elkaars interesses af te tasten en dichterbij bij elkaar te komen voor diepgaandere gesprekken.

Het maken van een praatje helpt

Wanneer je die smalltalk met elkaar aangaat kun je daarmee:

  • elkaar snel iets beter leren kennen
  • meer vertrouwen tussen elkaar krijgen en toewerken naar een vertrouwensband
  • peilen hoe het staat met eventuele gemeenschappelijke interesses

 

Het is helemaal niet erg als je geen aansluiting vindt. Smalltalks zijn er ook niet altijd voor bedoeld om richting de bovenstaande punten toe te werken. Sommige gesprekken zullen altijd op een oppervlakkig level blijven, met anderen ga je wél de diepte in.

Moet je dan altijd maar kletsen?

Maar moet je nu in je studiepauzes dan altijd maar tegen mensen aan gaan kletsen? Natuurlijk niet. Alles hangt af van jouw eigen sociale voorkeuren en jouw “verbale activiteit” en karakter. Goede luisteraars zijn ook onmisbaar. Misschien liggen jouw kwaliteiten meer in de hoek van een luisterend oor. Door goed te luisteren neem je immers ook deel aan een conversatie. Maar zonder die allereerste smalltalk is er vaak geen kickstart voor een potentieel gesprek. Of je nou een extravert type bent of die introverte luisteraar, of er ergens tussenin: iedereen kan een praatje (leren) maken.

Smalltalk maken: onze survival tips

Loopt het een beetje stroef of vind je het eng om een praatje aan te knopen? Dan is het belangrijk om een behendigheid te krijgen in het nemen van initiatief. Oefening baart kunst. Veel smalltalks zijn inhoudelijk niet zeer hoogstaand en daarmee makkelijker dan je denkt! We geven je een aantal tips, wanneer je merkt dat die pijnlijke stilte eraan zit te komen. Hier een aantal onderwerpen waarmee je, in de meeste situaties, wel mee uit de voeten kunt:

 

  • How’s the weather: “Wat is het koud hè buiten…?”
  • Up-to-date blijven: “Hey, heb jij ook het laatste nieuws gehoord over…?”
  • Toekomst: “Is jouw examen ook al volgende week?”
  • Hobby’s: “Gisteren heb ik een overheerlijke cheesecake gebakken!”
  • Eigen interesse: “Heb je die nieuwe film … al gezien?”

Natuurlijk hoef je je niet te beperken tot de lunchruimte bij je school of universiteit, er zijn voldoende andere denkbare locaties waar je smalltalks kunt oefenen. Lekker weertje, hè?

Nee, het is niet altijd zo makkelijk

Wanneer je bovenstaande leest lijkt het misschien allemaal kinderspel. Het kan ook zijn dat je een beetje extra hulp nodig hebt om wat meer naar buiten te treden. Een weerbaarheidstraining of sociale vaardigheidstraining kan hierbij erg goed van pas komen. Je hoeft je er ook absoluut niet voor te generen als je hiervoor kiest. De grootste Hollywoodsterren, waarvan je het als laatste verwacht, hebben vaak last van grote sociale angsten en onbekwaamheden!

Leave a Comment