MBO stage: wat houdt het in en waar vind je ze?

Een opleiding volgen is meer dan alleen achter de boeken zitten. Als jij een MBO-opleiding volgt, is praktijkervaring opdoen door middel van stage een belangrijk onderdeel. Toch kun je vragen hebben over het nut of wat je hier van moet verwachten. In dit artikel geven wij uitleg, en laten we zien waar je snel de beste stageplaatsen kunt vinden.

Wat houdt een MBO stage in?
Een andere naam voor een MBO stage is beroepspraktijkvorming (bpv). De naam zegt het al: hier duik je verder de praktijk in. Het idee hierachter is dat je een beroep pas echt leert door het te ervaren. Door een tijd mee te kijken en taken uit te voeren bij een bedrijf, leer je ook direct meer over jouw eigen interesses. Dit kan enorm waardevol zijn voor jouw toekomstige keuzes.

Hoe een MBO stage eruit ziet, is afhankelijk van de gekozen opleiding. Je zult 1 tot 4 dagen per week een stage moeten volgen, en de andere dagen lesuren houden op school. Gemiddeld is te zien dat een beroepsbegeleidende leerweg circa 70-80% van de lesweek aan praktijkwerk besteed. Doe jij een beroepsopleidende leerweg? Dan is dit maar zo’n 20% van de week.

Als laatste wordt een stage vaak ook als een nuttige toevoeging op jouw cv gezien. Tenslotte kun je aantonen dat jij al bepaalde skills hebt opgedaan, in plaats van later vers van school in een startersfunctie hoeft te rollen. Als jouw stageplaats daarnaast een bekende organisatie is, staat dat extra goed aangeschreven.

Voorwaarden

Je kunt natuurlijk niet zomaar willekeurige taken oppakken. Vanuit jouw opleiding moeten de stages voldoen aan de eisen van een beroepspraktijkvorming. Je mag alleen stage lopen als het bedrijf voldoet aan de criteria van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven, oftewel SBB.

Vanuit jouw opleiding zul jij informatie krijgen met de exacte criteria om aan te voldoen. Vaak raken zij de volgende punten:

– Het bedrijf en bovenal de afdeling moet passen binnen jouw opleiding.

– Begeleiding door een bekwame praktijkopleider. Vaak moet hij/zij voldoen aan een bepaald opleidingsniveau en, uiteraard, werkzaam zijn in een relevante functie.

– Er moet ruimte zijn voor het vervullen van jouw studieopdrachten.

Vooral de stagebegeleiding is een bijzonder belangrijk punt. Waak er vooral voor dat jij niet als goedkope kracht wordt ingezet. Zo kan het zijn dat het bedrijf jou vraagt specifieke taken uit te voeren, maar wil dit niet zeggen dat ze ook iemand in een passende functie in dienst hebben om jou hierover uitleg te geven.

Stageplek vinden
Misschien nog het lastigste van allemaal lijkt het vinden van een goede stageplek. We nemen de beste opties met je door.

Het snelst is om meteen online te solliciteren. Het voordeel hiervan is dat je zeker weet wat het bedrijf zoekt en krijg je via de vacaturetekst inzage in jouw toekomstige taken. Gelukkig zijn er talloze gespecialiseerde websites hiervoor. Een paar van de bekendste zijn Studentenvacature.nl of Stagez.nl.

Wil jij zeker zijn van een goede stagebegeleider? Informeer dan even bij medestudenten bij welke bedrijven zij eerder een stageplaats hebben gevonden en hoe de ervaringen daar waren. Ook kunnen jouw docenten hierbij helpen: uit hun netwerk weten zij welke organisatie altijd iemand zoekt. Heb jij jouw droombedrijf al voor ogen? Trek dan de stoute schoenen aan en stuur ze gewoon een mail met jouw CV. Het best is om hiervoor eerst naar het bedrijf te bellen: zo laat je meteen een indruk achter. Je kunt dan direct de naam van jouw potentiële stagebegeleider achterhalen, en misschien zelfs goed voorbereide vragen stellen over de taken en verwachtingen. Je komt dan meteen gemotiveerd over, waardoor ze horen wat een topper jij bent. Dan heb je direct een streepje voor!

Leave a Comment