Het verschil tussen een VCA cursus en examen

Veiligheid op de werkvloer is altijd zeer belangrijk. Omwille van die redenen worden er ook cursussen en examens aangeboden zodat de veiligheid kan worden gewaarborgd en men op de hoogte is van de wet- en regelgeving. Een belangrijke cursus is de zogenaamde VCA cursus. VCA is een afkorting voor veiligheid, gezondheid en milieu. In veel gevallen kan deze cursus verplicht zijn. Bovendien heb je de mogelijkheid om te kiezen tussen een vol VCA examen en een basis. Maar wat zijn hier de verschillen tussen? In dit artikel gaan wij daar wat dieper op in.

De positie speelt een belangrijke rol

Het klinkt misschien wat ingewikkeld maar om het verschil uit te leggen, moeten we even wat dieper ingaan op de verplichting. In sommige gevallen is namelijk enkel een basis VCA verplicht, maar er kunnen ook situaties zijn waarbij een een vol VCA examen verplicht is. Met de positie wordt niet direct de aard van de werkzaamheden bedoeld, maar hoe hoog de persoon in de hiërarchie staat. Ben jij bijvoorbeeld de projectleider van een vooraanstaand bouwproject? In dat geval is een vol examen doorgaans verplicht. Werk je echter in loondienst en neem je deel aan een project? Dan volstaat doorgaans de basiscursus. Het is dus een wezenlijk verschil te noemen.

 

Waarom dit verschil? Welnu, als leider ben je verantwoordelijk voor al je personeel. Je dient dus ook over meer kennis te beschikken en daarom moet je meer kennis van zaken hebben dan een reguliere werknemer.

De complexiteit

 

Een ander verschil ligt in de complexiteit. Aan het eind moet je bij beiden een examen afleggen. Bij de basis krijg je namelijk te maken met 40 meerkeuzevragen die binnen 60 minuten beantwoord dienen te worden. Bij een vol examen krijg je 70 meerkeuzevragen met een tijdslimiet van 75 minuten. Er ligt dus ook een groot verschil in het niveau.

Welk examen past het best bij jou

In dit artikel hebben we al even aangeduid wat de verschillen tussen de examens zijn. Maar welk examen kun jij dan het beste afleggen? Het punt is immers dat je uiteraard voor het basisexamen kunt gaan, want dat is in veel gevallen verplicht. Maar ook wanneer het niet verplicht is, kan het aan te raden zijn om voor het volle examen te gaan. Het is namelijk een goede investering in jezelf. Je leert dan meer dan alleen de basis, maar bent ook op andere terreinen inzetbaar. Misschien werk je ook wel als ZZP’er. In sommige situaties word je dan verplicht door de opdrachtgever om het volle examen te hebben behaald.

 

Weet je niet precies welk examen het beste bij je past? Laat je dan adviseren door een professional. Je kunt je situatie aangeven en op basis daarvan kunnen zij dan een gegronde analyse maken, zodat je precies weet wat het beste bij jou past.

 

Leave a Comment