Werken in het onderwijs: meer dan alleen docent

Wie denkt aan werken in het onderwijs, denkt automatisch aan een baan voor de klas. Aan de slag als docent op een middelbare school of leerkracht op een basisschool. Toch zijn er binnen veel scholen veel meer functies te vinden, en kun je dus ook binnen het onderwijs aan de slag als je niet de ambitie hebt om zelf les te geven.

Docenten zijn hard nodig

Het moge overduidelijk zijn dat het grootste deel van de mensen die in het onderwijs werkt ook echt lesgeeft. Docenten zijn hard nodig, in veel regio’s van ons land is er een tekort. Zij vormen de spil van het onderwijs, en zijn degenen die de kinderen daadwerkelijk lesgeven. Veel onderwijs vacatures hebben dan ook betrekking op lesgevend personeel. Zeker in de grote steden is er op veel scholen een tekort aan docenten, en zijn dit de vacatures die de meeste aandacht krijgen; zij moeten zo snel mogelijk worden vervuld.

Toch zijn er, zeker als je wat verder kijkt, ook genoeg vacatures binnen het onderwijs te vinden waarbij je geen lessen geeft. Er is op veel scholen ook volop behoefte aan ondersteunend personeel, en dat kan op allerlei gebieden.

Helpende handen

Om ervoor te zorgen dat de docenten hun handen en hun tijd zoveel mogelijk vrij hebben om lessen voor te bereiden en te geven, worden er voor ondersteunende werkzaamheden vaak extra krachten gezocht. Dat kan gaan om assisteren in de klas zelf, bijvoorbeeld als onderwijsassistent. Op die manier ben je wel in de klas aan het werk, met de leerlingen, maar heb je niet de eindverantwoordelijkheid voor een groep. De opleidingseisen liggen in dit geval ook lager.

Maar zeker op middelbare scholen is daarnaast nog veel meer personeel nodig. Er is een administratie die bemand moet worden, en vaak ook een receptie. Je werkt op deze manier niet primair met de leerlingen zelf, maar bent wel nauw betrokken bij alles wat er op school gebeurt. Leuke functies voor mensen die wel affiniteit hebben met het onderwijs, maar niet de ambitie of bevoegdheid om voor de klas te staan.

Ook surveilleren gebeurt op steeds meer scholen door speciaal hiervoor ingehuurde krachten. Met namens rondom examens worden regelmatig surveillanten gezocht. Op deze manier kunnen de docenten gewoon hun lessen blijven geven. Veel scholen werken met surveillanten van 50 jaar of ouder. Niet alleen hebben zij genoeg levenservaring en overwicht om deze klus aan te kunnen, ook is het voor hen niet altijd even gemakkelijk om werk te vinden. Hen op deze manier bij het onderwijs betrekken werkt voor iedereen fijn.

Leave a Comment