Nieuwe beroepen in de toekomst

De huidige arbeidsmarkt is in volledige transitie mede door de technologische ontwikkelingen. Hieruit ontstaan allemaal nieuwe beroepsgroepen en branches en worden er nieuwe aansluitende opleidingen aangeboden.Ben jij inmiddels al eventjes bezig met jouw (nieuwe) studie en weet jij nog niet zeker of dit wel de juiste studie is? Dan kun je nog van opleiding switchen. Of ga jij in februari starten met een opleiding? Dan is dit artikel ook voor jou handig.

Ingenieur

Ingenieur is een vrij breed beroep, want je kunt hier meerdere kanten mee op.Denk bijvoorbeeld aan de IT (software), machines (bouwkunde) of natuurkunde (natuurwetenschappelijk). Welke specialisatie je ook kiest, elke keuze is goed. Techniek zal nog meer dan nu een gewildebranche worden. Er worden meer ontwikkelingen gemaakt en onderzoeken gedaan. Dit ontwikkelproces zal ook steeds belangrijker gaan worden.

Dataspecialist

De laatste jaren wordt er steeds meer en meer gegevens verzameld en verwerkt. Ook wel ‘data’ genoemd. Het belangrijkste doel hiervan is om hier waardevolle en nuttige informatie uit te halen. Er komen steeds nieuwere technieken en software om deze data te verzamelen en te ontcijferen.

Supply Chain management

Er wordt steeds meer besteld via internet, daarom is het belangrijk om te investeren in logistieke oplossingen. Klanten verwachten hun bestelling steeds sneller, dus het is belangrijk hier manieren voor te blijven verzinnen. Daarnaast is het goed om te kijken hoe dit op een zo duurzaam mogelijke manier kan worden gedaan.

Social Media

Social Media wordt steeds vaker door iedereen gebruikt en ook zelfs door bedrijven.‘Influencers’ zijn personen die een groot aantal volgers hebben op Social Media en het koopgedrag van hun publiek kunnen beïnvloeden. Hierdoor zijn zij erg gewild door bedrijven om reclame voor hun product of dienst te maken. De Social Media die zij gebruiken zijn voornamelijk Instagram en Youtube.

Beroepen die langzaamaan vervagen

Daarnaast zijn er ook banen die langzaamaan vervangen, dit simpelweg omdat het beroep minder populair wordt of niet meer nodig is.Wat voor beroepen zijn dit dan? De administratieve branche zal gedeeltelijk vervagen, net als ambachtelijke beroepen. Dankzij robotisering en digitalisering wordt er veel werk uit handen genomen. Desalniettemin worden er zo ook banen gecreëerd en zal de mens altijd nodig blijven.

Heb jij nog geen bijbaan in de richting van jouw studie? Dan kun je natuurlijk altijd bij een uitzendbureaugaan werken. Zij gaan mee met het vraag en aanbod van de markt en hebben continu nieuw aanbod van bijbanen.

Leave a Comment