Gastblog: Mijn stageplaats from hell

Mijn naam is Judith, en ik werk inmiddels enkele jaren als stylist. Tijdens mijn opleiding heb ik stage moeten lopen. En laat dat nu net de ervaring from hell geweest zijn. Zoals gebruikelijk, moest ik stage lopen voor de periode van drie maanden. In deze periode heb ik bij twee bedrijven stage gelopen, en bij beide bedrijven heb ik weinig tot niets kunnen leren.

Wat ging er mis?

De eerste paar weken heb ik stage gelopen in Amsterdam bij een ontwerper. Klinkt allemaal erg interessant natuurlijk, maar het kwam erop neer dat ik de hele dag alleen maar artikelen uit tijdschriften zat te scheuren waarin deze ontwerper werd genoemd. Dit moest allemaal verzameld worden. Verder mocht ik het ‘archief’ opruimen. Dit bestond uit een kamer vol met vuilniszakken, met samples van modeshows die achteloos op een hoop waren gegooid. Ik mocht ze sorteren en strijken. Verder mocht ik labeltjes opnaaien. Echt een stage waar je blij van wordt. En dan heb ik het nog niet eens over het welbekende aanvegen van de vloer.

Na drie weken hield ik het hier voor gezien. Toen ging ik stage lopen in Antwerpen, bij een atelier waar patronen gemaakt worden voor ontwerpers. Hier kreeg ik op zich genoeg te doen. Het punt bij dit bedrijf was dat het een en al roddel en achterklap was bij de vrouwen die er werkten. Bovendien had ik veel moeite met de verschillen tussen mij als recht voor z’n raap Rotterdamse, en zij als Belgen die alles dus niet recht voor z’n raap zeggen, en mij daarin onbeleefd vonden. Aan het eind van mijn stage was ik er helemaal klaar mee, had ik heimwee naar huis (ik verbleef bij kennissen), en kon ik niet wachten om weer naar school te gaan.

Echter, vanuit de opleiding was er totaal geen begeleiding gegeven. Niet eenmaal is iemand langsgekomen om te kijken hoe het ging. Zelfs geen telefoontje kon ervanaf.

Wat had ik zelf kunnen doen?

De fout die ik heb gemaakt was dat ik me schikte in de situatie. Ik had van school moeten eisen dat ze meer begeleiding zouden geven. Daar had ik recht op, en het had er wellicht voor kunnen zorgen dat de ervaring from hell de ervaring from heaven had kunnen zijn. Dat is dus een vergissing die ik niet meer maak 🙂

Leave a Comment