Klaar met je studie; en nu?

Ok, je studie loopt ten einde, en het wordt tijd een keuze te maken. Ga je verder leren? Of ga je op zoek naar een baan? En waar moet je beginnen met zoeken? Hier hebben we een checklist gemaakt voor je, wanneer je gaat solliciteren.

  • Bepaal wat je wilt. Welke richting wil je op, en wat past bij jou?
  • Zorg dat je CV op orde is, en schrijf een goede motivatiebrief. Stuur je je cv (en motivatie) naar verschillende bedrijven, zorg er dan voor dat de documentnaam algemeen is, zonder de naam van het bedrijf erin!
  • Informeer bij vrienden en familie of zij bedrijven kennen waar vacatures openstaan, en spreek je online netwerk aan. Heb je er nog geen, maak dan een LinkedIn account aan. Ook steeds meer bedrijven plaatsen vacatures via Instagram en Facebook. Ben je een digibeet, dan is het nu de tijd om daar iets aan te doen.
  • Schrijf je in bij online vacature sites. Je kunt hier een account aanmaken, en vacatures waarop jij wilt reageren opslaan.
  • Ga niet honderden sollicitaties tegelijk sturen. Doe onderzoek naar de bedrijven waar je wilt solliciteren, en probeer je motivatie zoveel mogelijk te richten op dat bedrijf.
  • Verdiep jezelf in de achtergrond van het bedrijf waar je gaat solliciteren. Het geeft natuurlijk geen pas wanneer je op gesprek komt, en je je schouders bij wijze van spreken moet ophalen wanneer men je vraagt iets over de achtergrond van het bedrijf te vertellen.
  • Zorg dat je op tijd bent. Het maakt een slechte indruk als je al bij je sollicitatiegesprek te laat binnenkomt. Neem liever een trein vroeger.
  • Zorg dat je er goed verzorgd uitziet. Nette kleding en – wat sommige mensen nogal eens vergeten- verzorgde schoenen!
  • Geef een stevige hand, en neem een rechte houding aan, en zoek oogcontact. Zorg ook dat het gesprek ongeveer fifty-fifty verloopt, dus dat jij niet de enige bent die aan het woord is.

Succes met het vinden van je droombaan!

 

Leave a Comment