Overlevingstips voor je eerste jaar als student

De stap van leerling naar student wordt nu officieel gezet. Een studie kiezen was zenuwslopend, maar met die studie beginnen lijkt nog spannender.

Ondanks de spanning ben je klaar voor de start en wacht je de eerste dag in alle nieuwsgierigheid af.

Hier zijn vier tips om voor jou, het eerste jaar een eitje te maken.

Wees aanwezig en actief

Vaak kunnen we hogeschool en nieuwe opleidingen zien als synoniem voor vrijheid. Laat het je niet gek maken. De opleiding start je met een doel; jouw diploma behalen. Zorg ervoor dat je je ook inzet. Ga naar de lessen en doe actief mee. Dit helpt een groot deel met het behalen van voldoendes.

Slim werken

Heb je besloten om naast jouw studie te werken? Kies dan een parttime functie met dezelfde studierichting. Word jij later een communicatie professional? Dan kun je bijvoorbeeld ervaring opdoen bij een callcenterfunctie.

Blijf je bij jouw ouders, waardoor je dagelijks heen en weer moet? Gebruik dan de reistijd om opdrachten te maken. Als je werkt op Schiphol  en in Almere woont, heb je een ongeveer een uur om goed te benutten.

Houd de balans er in

Studeren is een combinatie van academisch presteren en een sociaal leven onderhouden. Laat de balans niet te ver in beide richtingen kantelen. Een klasgenoot zei altijd ‘Ik werk hard, zodat ik later even hard (of zelfs harder) kan genieten’. Onthoud dat.

Zorg goed voor jezelf

Studeren kan stressvol zijn. Let er op dat je naast alle activiteiten en verplichtingen tijd maakt voor jezelf. Je kunt luieren op de bank met een grote zak chips terwijl je jouw favoriete serie kijkt. Of kies voor wat anders. Als je maar even het moment neemt om alle zorgen te vergeten.

Belangrijkste tip; geniet ervan! Nu lijkt het misschien niet zo, maar vier jaar vliegt zo voorbij. Maak mooie herinneringen waar je met trots op terug kan kijken.

Leave a Comment