Waarom is een stageperiode zo belangrijk?

Waarom is een stageperiode zo belangrijk?

Bijna elke student doorgaat een stageperiode tijdens zijn of haar opleiding. Een stage lopen van vijf maanden bij een bedrijf. Van elke week halve dagen op school, naar vijf dagen fulltime werken op het kantoor. Hoe is dit vol te houden? Dat was mijn eerste gedachte, maar een stageperiode valt heel erg mee. Sterker nog, het is ontzettend leerzaam! In dit artikel vertel ik de stappen die uw kind doorloopt in het sollicitatieproces en onderbouw waarom deze stageperiode zo belangrijk is.

 

De eerste stap in het stageproces

De belangrijkste stap voor een succesvolle stageperiode zet je bij de keuze van een bedrijf. Je kan op meerdere manieren naar een stage op zoek gaan. Vraag jij het aan je ouders of familie? Dit is een veilige optie, je staat al “1-0 voor” doordat zij een goed woordje voor jou kunnen doen. Dan zit je in je comfortzone. Of ben jij juist het tegenovergestelde hiervan? Jij wilt graag bij dat ene bedrijf stage lopen die perfect bij jou past. Alleen heeft dit bedrijf juist geen vacatures voor een stagiair openstaan. Dit houd jou niet tegen, je schrijft een open sollicitatie. Jij laat direct zien dat je lef toont, een goede eigenschap wat gewaardeerd wordt en waar veel bedrijven naar op zoek zijn! Tot slot, zijn er de stage vacatures waar bedrijven op zoek zijn naar stagiairs. Hier is de kans groter dat je na het schrijven van een goede sollicitatiebrief op gesprek mag komen en aangenomen wordt. Daarnaast is het aanbod op deze websites groot, waardoor je efficiënt kan zoeken. Hier kan je gericht zoeken met een de zekerheid van een snel resultaat!

 

Het solliciteren op een stage vacature

Nu heb jij een stage vacature gevonden bij een bedrijf wat perfect aansluit bij jouw persoonlijkheid. Heel goed, maar de volgende stap is ontzettend belangrijk. Waarschijnlijk ben jij niet de enige die gesolliciteerd hebt op deze vacature. Je moet jezelf kunnen onderscheiden van de rest. Maar hoe doe je dit nou eigenlijk? Je krijgt nooit een tweede kans om een eerste indruk te maken. Zorg ervoor dat jouw curriculum vitae up to date is, het liefst met een professionele foto van jou en een overzicht van jouw kwaliteiten. Het overtuigen of beter gezegd onderscheiden van de overige sollicitanten doe je met een sterke sollicitatiebrief. Met de juiste opbouw van de brief en een overtuigende tekst waarom het bedrijf jou zou moeten aannemen, maak jij een hele grote kans om aangenomen te worden. Bruikbare tip: blijf altijd oprecht in een sollicitatiebrief en lieg niet over jouw kwaliteiten, zo komt niemand voor verrassingen te staan.

 

Wat is zo belangrijk aan een stageperiode?

Een stageperiode is een van de leerzaamste momenten uit je nog korte professionele carrière. Het fulltime meewerken en meelopen bij een bedrijf leert je een professionele instelling te krijgen. Je voert je geleerde theorie van je opleiding in praktijk uit. Een mooie test voor jezelf en dit biedt de gelegenheid om inzichten en vaardigheden toe te passen in de beroepspraktijk. Daarnaast bereid je jezelf voor op je carrière, je doet werkervaring op en krijgt een beter inzicht in welke branche of vakgebied aan de slag wilt. Ook ben je tijdens deze vijf maanden constant aan het netwerken. Je bouwt contacten en relaties op met je collega’s en klanten. Zorg er daarnaast voor dat je een proactieve houding hebt. Dan krijgt het team waarin je werkt gelijk het idee dat je erg leergierig bent en alles uit je stageperiode wilt halen. Vraag is een keer of je met iemand mee kan lopen om de werkzaamheden te leren kennen, het liefst bij het hele team. Dit is ook super interessant voor jou als stagiair.

Zorg ervoor dat je kritisch bent op bijvoorbeeld jouw onderzoek die je uitvoert. Neem niet alles zomaar aan en vraag je af waarom iets is zoals het is. Ben je ergens niet mee eens? Geef het aan bij je stagebegeleider of verantwoordelijke, veel bedrijven kunnen dit heel erg waarderen en betrekken je zo bij meerdere processen (dat kan ik zeggen uit ervaring). Op deze manier kan jij alles uit je stageperiode halen en is de kans groot dat je met een goed cijfer de deur van je stagebedrijf uitloopt. Of misschien kom je de week na je stageperiode wel weer terug, omdat je zo goed hebt gepresteerd dat je mag blijven! Kortom, als jij een bedrijf hebt uitgekozen die goed bij jouw als persoon past en jij vervolgens je best voor het bedrijf doet, wordt een stageperiode een van de leerzaamste momenten uit jouw carrière als student!

Leave a Comment